11 feb Alridtræning fra dyrlægens vinkel
Søndag den 26. januar mødtes knap 20 ryttere for at blive klogere på “Alridtræning set fra dyrlægens vinkel”, eller, sagt på en anden måde: målrettet og alsidig træning af den islandske hest uden skader.
Mange ryttere træner uhensigtsmæssigt i forhold til at opnå de ønskede resultater. Ud over, at man så ikke når de mål, man har sat sig, risikerer man i værste tilfælde at hesten får skader. Dette gælder al ridning, om det nu er Alrid, sportsklasser eller noget tredje. Men især i Alrid skal man jo træne mange forskellige ting, derfor er en systematisk tilgang her speciel relevant.
Laura Nygaard Kjær er dyrlæge med fokus på islandske heste og erfaren Alrid-rytter og har dermed en stor viden (og passion!) om emnet. Hun lagde ud med en gennemgang af de forskellige discipliner i Alrid, og hvad de kræver af hestens fysik: kondition, styrke, smidighed, lydighed, hurtighed … Ja, hesten skal være god til mange ting!
Derefter lærte vi mere om træningsfysiologi, bl.a. hvordan forskellige vævstyper reagerer forskelligt på træning. Det tager for eksempel overraskende kort tid at opbygge hestens muskler og kondition, men det ser straks anderledes ud, når man kigger på knogler og sener. Vi kom ind på forskellen mellem aerob og anaerob forbrænding, dannelse af mælkesyre, forskellige typer af muskelfibre, knogler, sener og brusk, den islandske hests udfordringer med at komme af med varmen, og mange andre emner fra anatomi, træningsfysiologi og biomekanik.
Derefter snakkede vi mere konkret om hestens træning. Vidste du, at det kan være op til 50% hårdere for hesten at gå i dybt sand end på en grusvej? Det kan man jo med fordel bruge i sin træning, og man skal i hvert fald tage højde for det i planlægning af et Alrid-stævne (eller en Vesterhavstur for den sags skyld). Laura fortalte om forskellen mellem færdighedstræning, styrketræning og konditionstræning samt om fordelene ved intervaltræning, og hvor mange (eller få!) gange om ugen man bør træne.
Efter en god omgang teori med livlige indspark fra deltagerne fik vi mulighed for at lægge en konkret træningsplan for vores egen hest. Med udgangspunkt i vores nuværende kondition og færdigheder skulle vi sætte os et konkret mål for 2020 og derefter dele det op i mindre delmål. Det var ikke nemt, men en meget god øvelse! Lige nu rider jeg mine skovture typisk med en gennemsnitshastighed på ca. 8 km/h. Hvis jeg gerne vil starte til Toppurs Offroad-træningsstævne den 30. maj, skal jeg på dette tidspunkt kunne ride ca. 10 km med en gennemsnitshastighed på ca. 10 km/h. Jeg har altså ca. 18 uger til at nå mit mål. Så må vi hellere komme i gang!
Det var en rigtig god og lærerig eftermiddag, og alle deltagere blev meget inspireret. Og selv om det måske ikke bliver den perfekte træningsplan i første forsøg, så skal man huske Lauras ord: det er bedre at have en dårlig plan end ingen plan!